torsdag 13. januar 2011

Skius Idioticus

Der sommerens skog bringer sine trusler med hoggorm i steinrøys og flått på ethvert løv og blad, bringer vinteren med seg sine egne trusler og potensielle farer.

Skius Idioticus er det latinske begrepet for idiotisk skigåer. Disse må på ingen måte blandes med den vanlige skigåer, som gjerne kan skimtes i tripp-trapp-tresko formasjon der hele familien er ute og nyter skituren i en sky av appelsin, kaffe og kvikklunsj. Kommer denne typen skigåer alene, slår de gjerne av en prat eller hilser, der de myser mot vintersolen.

Skius Idioticus (S.I) er ikke denne gruppen. De er derimot gjenkjennbare på en del klare trekk:
- de er antrukket i antrekk sist sett på Bjørn Dæhlie
- de smiler ikke, de flekker tenner
- om man ser de i gruppe, er ikke dette en trivelig skitur blant venner, men en måte å opprettholde konkurransen på og ha noen å sammenligne seg med
- de er aggressive, både verbalt og fysisk
- de er menn, mellom 40 og 60 år
- de passerer alltid i mer eller mindre rytmisk bevegelse, sist sett utført av en ung Tom Jones
- før du passeres av en S.I vil skimte en liten skygge på sporet. Dette er S.Iens tapte ungdom, den de så desperat jager

Et annet interessant trekk med S.I er at de motbeviser påstanden om at menn ikke kan gjøre to ting på en gang. S.I evner nemlig å passere på ski samtidig som de er aggressive. Aggresjonen arter seg både i fysisk og verbal form, men den verbale formen er vanligst. Årsaken til sinnet ligger i en kombinasjon av en konstant abstinens som resultat av avhengighet av Blå Swix og lite luft til lillehjernen grunnet trange skiklær.

Aggresjonen til en S.I kan håndteres på flere måter. Den verbale formen kan best pareres med sunn fornuft eller soleklare kommentarer. F. eks kan en S.I rope til deg at "du kan da ikke gå her!", hvorpå det naturlige svaret er "men ser du ikke at jeg kan det?! hva skal jeg ellers gjøre? Krype?". En S.I er innerst inne feig og vil bli paff og spak om man tar til motmæle.

Den fysiske aggresjonen er verre, da den gjerne arter seg ved at S.I bruker skistaven sin som stikkevåpen. Dette er stygt og jeg overlater enhver hundeeier til å løse en slik opplevelse som de vil. Jeg fant det naturlig å verbal overhøvle tåkemannen, før jeg kastet skistavene hans inn i skogen.

Det viktigste er å alltid gjøre ting med et smil og derfor smiler jeg når jeg nå sier dette:

Kjære alle S.Ier. Jeg har pratet med kommunen og har gleden av å fortelle at de var forferdet over å høre om mobbingen av gående som foregår i skogen. De kunne også informere meg om at det er måkt plass til både gående og skibrukere (som jeg jo visste), slik at alle skal kunne ha glede av skogen hele året. Så det har jeg tenkt til å gjøre, hver dag. Så kan vi heller prates underveis;)Ønsker alle bloggere mange fine turer i skogen den kommende helgen!

10 kommentarer:

 1. Hahahaha, unnskyld at jeg ler, men du skriver så utrolig bra!
  Jeg blir helt paff når jeg leser det jeg antar er en historie fra virkeligheten, men som da virkelig burde være en skrøne.

  Her er det diskusjoner og innlegg i aviser hvert år om folk og hunder som går til fots i lysløypa.
  Har ikke fått noen kommentarer selv, men jeg hadde nok blitt stum.
  Godt å høre at noen har mot og vett til å gi klar beskjed tilbake.

  Håper dere skal tilbringe masse tid i skogen i helgen! ;-)
  (Humrer fortsatt av den tapte ungdom og kasting av skistaver.. Hehehe)

  SvarSlett
 2. Du tar opp noe veldig viktig her, Stine! (på en utrolig morsom måte;) Svaret fra kommunen tyder jo faktisk på at gående har rett til å bevege seg i lysløypa?! Jeg har ikke våga å gå på ski der MED hund engang. (vi har endel ville Mikkelsplassinger i løypa "vår",dvs. "deres" på en måte, den er jo laga på deres initiativ, og det er tilogmed skiskyttere blant dem..)

  Syns du Nalle og jeg kan gå i lysløypa vår med god samvittighet på ski?? Er det andre slags løyper du snakker om,kanskje??

  SvarSlett
 3. Hei Nøve (og takk Nina, nei det er ingen skrøne).

  Lysløypene hos oss er brøytet opp i form av en bred sti, med skiløyper på hver side og mulighet for gående i midten. Der går jeg, Frost spretter rundt, og så hanker jeg inn Frost om jeg ser det kommer skigåere. Jeg syns dere skal kjøre på (haha), men er du i tvil, så ring kommunen!

  SvarSlett
 4. Du har ikke tenkt at midtpartiet kanskje er ment for idiotene som behersker skøyteteknikk,da?? Pass dere litt, er du snill ;o)

  SvarSlett
 5. Dette var morsomt og veldig sant skrevet, Stine. Her blir oss med hund kjepp-jaget ut av skog og løyper. Trist, men sant. Her tror jeg ikke kommunen er av sammen mening som hos deg. Her står det store skilt sprikret opp i trærne, at løypene er for skigåere. Så om vinteren, styr unna Larvik og de fine turområdene vi har i skogen. :(((((

  SvarSlett
 6. Herlig skrevet Stine! Også så herlig at du faktisk ringte kommunen (for ikke å snakke om at du pælma de skistavene langt inni småskauen!!). S.I.'er har vi ikke så mange av her ute, men det finnes nok av sure skiløpere som tror de eier skogen. Jeg bare blåser av dem og fortsetter med mitt.Veldig beskrivende at S.I.'ere jakter på sin tapte ungdom, det har jeg ikke tenkt på, men selvfølgelig er det sånn det henger sammen!

  SvarSlett
 7. Helt herlig, for meg er det som et eventyr. Vi har jo ikke sånne S.I skigåere her verken hjemme eller på hytta, men tripp trapp tresko har vi.
  Stor koste meg med din karater beskrivelse av dem og at du regelrett tok staven og kasta den inn i skogen:o)))
  He he, joggere har vi i kondomdress, kanskje jeg skal si "bøøø" til dem neste gang jeg ser en, blir kanskje redde da og forsvinner fra "vår" tursti;o))

  En fin helg til dere!!!

  SvarSlett
 8. Hahaha! Du skriver så bra :)

  SvarSlett
 9. Hehe, eg veit akkurat kva type folk du meinar, og du beskriv dei sååå bra! :) eg måtte le då eg kom til avsnittet om stavane som stikkvåpen, og eg syns du takla situasjonen med GLANS! SÅ utrulig bra at du kasta stavane til skogs, eg ser det for meg! :D stå på!!!

  SvarSlett
 10. God beskrivelse! Gjenkjenner typen, ja, men her hos oss er de heldigvis i fåtall. Møtte noen slike hissigpropper i fjor, og de slagferdige replikkene dukker opp i hodet først etterpå:o/ jeg får lyst til å være skikkelig ekkel "fjortis", f eks kroppsspråk og "Lufta er for alle" eller annet fjas. Her der det ingen skilt, ingen særretter for noen som helst, og jeg kommer til å bli skikkelig harm om jeg utsettes for den typen igjen!

  SvarSlett